Ekonomi

Batman Beşiri’de Kapari Fabrikası Geçim Kaynağı Oldu

Batman’ın Beşiri ilçesinde doğada yetişen, kozmetik ve birçok ilaçta hammadde olarak kullanılan “kapari” bitkisi, kırsalda yaşayan vatandaşlara geçim kaynağı oldu.

Akdeniz iklimine sahip Türkiye’nin her yerinde yaz mevsiminde doğal olarak yetişen kapari bitkisi, 15 yıl sonra Beşiri ilçesinde kadınların ve köylülerin geçim kaynağı oldu. kapari bitkisi; Karaciğerin yağlanmasını sağlayan, kalsiyum ve magnezyum deposu olan kapari kemik ve diş gelişimini sağladığı bilinmektedir.

Kapari bitkisinin faydalarından bahseden Süt ve Beslenme Yüksek Mühendisi Süreyya Gök, Beşiri Halk Eğitim Merkezi’nde görev yaptığını, Halk Eğitim Müdürü Mehmet Aydemir’in atamasıyla Beşiri Hanımlar İşletmesi’nde de görev aldığını söyledi. .

Köyde kapari toplayıp üretime başladıklarını belirten Gök, “Kapari, tohum şeklinde yetişen dikenli bir tohumdur. Türkiye’de Akdeniz iklimi olan her yerde doğal olarak yetişir. Üretimde doğal olarak kullanılır. turşu, pizza sosları, reçel ve marmelatların yanı sıra balık ve et yemeklerinin yanında garnitür olarak tüketilmektedir. Kapari faydalarına girecek olursak kalsiyum ve magnezyum deposu olan kapari kemik ve diş gelişimini sağlar. Ayrıca B12, K, E ve A vitaminlerini de içerir. Yüksek lif içeriği nedeniyle karaciğerin yağlanmasını engeller ve sindirimi kolaylaştırır.”

Kapari girişiminin amacını anlatan Gök, “Öncelikle bu bitkinin tanıtımını yapmak. Doğal olarak yetiştiği yerleri geliştirmek ve gelir getiren bir ürün olduğu için üretimini yaygınlaştırmak. Rastgele bir satışla anlaşmadık. çünkü ilk defa üretime girdik.Bunun için bir temele ihtiyacımız var.Satış noktaları olarak bize Türkiye’de Beşiri Bayan İşletmesinden ulaşabilirler. Aynı anda Instagram sayfamızdan da bize ulaşabilirler” dedi.

“Ek gelirimiz de var”

Kırsaldaki kapari fabrikasının vatandaşı olan Mehmet Özcan, yıllardır kapari toplayıp turşu yapıp sattıklarını belirtti.

Kimse ilgilenmediği için 10-15 yıldır ortadan kaybolduğunu ifade eden Özcan, “Beşiri Kaymakamlığı’nın Kadın Girişimcilerinden bir telefon duyduk. Bize kapari toplayın dediler. Bize ek gelir oldu. Mutlu olduk, toplamaya başladık. Millete de söyledik, topluyorlar. “Zor, yılan var, diken var. Bu çok zor. Toplamak çok zordur. Tomurcuk açılmadan önce toplanmalıdır. Dikensiz, yapraksız ve çok temiz olmalı.” – BATMAN

haber-viransehir.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu