Ekonomi

Emtia piyasası hızlı yükselişlerle geçen bir haftayı geride bıraktı

Geçen hafta emtia piyasasında olumlu bir hava hakim olurken, genel olarak hızlı yükselişler haftaya damgasını vurdu.

Geçen hafta dünya genelinde merkez bankalarının faiz artırımlarına yakında son vereceği beklentisiyle emtia piyasasında talep de arttı.

ABD Merkez Bankası (Fed) üyelerinin haftanın son günü yaptığı açıklamalar kafa karıştırsa da, Fed’in önümüzdeki ay yapılacak faiz artırımının ardından faiz artırımını durduracağına yönelik tahminler emtia piyasasında etkisini gösterdi. .

Öte yandan geçtiğimiz hafta açıklanan Fed tutanakları, Mart toplantısında faizin sabit tutulmasının değerlendirildiğini ancak son kararın 25 baz puanlık artış yönünde olduğunu ortaya koydu. Tutanaklarda, Fed yetkililerinin bankacılık branşındaki son gelişmelerin olası etkileri göz önünde bulundurularak yıl sonunda ılımlı bir resesyon öngördüğü belirtildi.

Analistler, durgunluk endişelerinin emtia piyasası için olumsuz olmasına rağmen, bu endişelerin bankanın sıkı para politikasını sürdürüp sürdürmeyeceği ve emtia piyasasında talebi artırıp artırmayacağına dair soru işaretleri oluşturduğunu söyledi.

ABD’de Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) yıllık bazda yüzde 6’dan yüzde 5’e gerileyerek beklentilerin üzerinde artış gösterirken, Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) yıllık artış oranı yüzde 2,7’ye gerileyerek yüzde 2,7’ye geriledi. beklentiler. bankaların sıkı para politikasını durdurabileceğine dair beklentileri artırdı.

Dolara olan talebin azalması emtia piyasası için de olumlu bir faktör oldu. Beşinci haftadır düşüş eğilimini sürdüren dolar endeksi, geçen yılın en düşük seviyesi olan 100,8’i test ettikten sonra haftayı önceki kapanışının yüzde 0,5 altında 101,6’da kapattı.

Geçen hafta, Fed toplantı tutanaklarının durgunluk endişelerini vurgulaması ile genel olarak değerli metaller üzerinde olumlu bir etki yarattı.

Geçtiğimiz hafta 9 Mart 2022’den bu yana en yüksek seviye olan 2.048,73 doları test etmesine rağmen haftayı yüzde 0,2 kayıpla kapattı. Nisan 2022’den bu yana en yüksek seviyesini 26.089 dolarla gören gümüş yüzde 1,7, paladyum yüzde 2,5 ve platin yüzde 3,7 yükseldi.

Analistler, Fed üyelerinin yakın gelecekte faiz artırımlarına son verip vermeyeceği konusundaki belirsizliklerin varlık fiyatlarında oynaklığa yol açtığını ve altının ons fiyatını baskıladığını söylediler.

-Bakır geçen hafta yüzde 2,5’in üzerinde yükseldi

Geçen hafta ana metallerde de bir yükseliş eğilimi vardı. Tezgah üstü piyasada bakır yüzde 2,6, kurşun yüzde 3, alüminyum yüzde 2, nikel yüzde 6,9 ​​ve çinko yüzde 1,8 arttı.

Geçen hafta enerji emtialarında da olumlu bir hava vardı. Brent petrol haftada yüzde 1,7, New York Ticaret Borsası’nda işlem gören doğalgaz yüzde 4,7 değer kazandı.

ABD Enerji Bilgi İdaresi (EIA), Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC+) kümesi tarafından yapılan üretim kesintilerine yanıt olarak bu yıl için petrol fiyatı varsayımını yukarı yönlü revize etti.

EIA’nın “Nisan 2023 Kısa Vadeli Enerji Görünümü Raporu”nda, Brent tipi ham petrolün bu yılki ortalama varil fiyatının 85,01 dolar olacağı varsayılmıştı. Mart raporunda bu rakam 82,95 dolardı.

OPEC ve bazı OPEC dışı üretici ülkelerden oluşan 9 OPEC+ küme üyesi ülkenin ek üretim kısıntısı kararının ardından piyasalardaki daralmaya ilişkin endişeler güçlü olmaya devam ediyor. Bu durum fiyatların üst tarafını koruyor.

-Şeker 11 yılın zirvesine ulaştı

Geçen hafta tarım emtialarında genel olarak olumlu bir hava vardı.

Chicago Ticaret Borsası’nda işlem gören buğday yüzde 2,5, pirinç yüzde 4,5 artarken, mısır yüzde 1,2 ve soya fasulyesi yüzde 1,7 azaldı.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Tahıl Koridoru Anlaşması’nın Rusya’yı ilgilendiren kısmının uygulanmadığını belirterek, “Hiçbir anlaşma tek ayak üzerinde duramaz, iki ayak üzerinde durmalıdır. Bu bakımdan mevcut durumda (anlaşmanın uzatılması)” ) olası değildir.” kelimeleri kullanmıştı.

Kıtalararası Borsa’da (ICE) geçen hafta pamuk yatay seyrederken, 0,2414 dolarla Mart 2012’den beri en yüksek seviyesini gören şeker yüzde 0,9, kahve yüzde 4,3 ve kakao yüzde 0,9 arttı.

Şeker fiyatları, Hindistan’dan sınırlı ihracat beklentileri ve Pakistan ve Tayland da dahil olmak üzere diğer ülkelerden gelen durgun arz nedeniyle yükseldi.

Öte yandan, petroldeki son artışın Brezilyalı ve Hintli fabrikaları daha fazla kamışı etanole yönlendirmeye teşvik edebileceğine dair endişeler var. Bu ülkelerdeki üreticilerin hangi eserin daha çekici olduğuna bağlı olarak daha fazla şeker mi yoksa biyoyakıt mı üreteceğine karar vereceğine dair belirsizlikler şekeri üst yönde etkiliyor.

Analistler, Hindistan’da yüksek perakende şeker fiyatlarının da hükümetin bu sezon ilave ihracata izin vermeyeceği yönündeki beklentileri artırdığını ve bunun piyasayı daha da gerginleştirdiğini belirterek, Brezilya’daki rekoltenin şeker piyasasına etki edebileceğini söylediler.

Vietnam’da kahve stoklarının azaldığına dair haberler de kahve fiyatlarının artmasına neden oldu.

Vietnam’da kahve stoklarının azaldığına dair haberler var. Kolombiya ve Brezilya’da da kısa vadeli arzın düştüğüne dair raporlar var. Bu durum vadeli işlem piyasalarında alımların artmasına neden oldu.

Kahve ticareti yapan İsviçre merkezli Volcafe, rabusta kahve açığının küresel olarak artabileceğini tahmin etti.

haber-taskent.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu