Teknoloji

Başından Vurulduktan Sonra Dünyayı Ters Gören Adam

1938’de İspanya İç Savaşı sırasında dünya tarihindeki en garip beyin hasarı vakalarından biri meydana geldi. “ Hasta MSavaş sırasında ”olarak tanımlanan bir adam kafasından vurulduktan sonra dünyayı baş aşağı görmekbaşladı.

Bu garip fenomen yakın tarihli bir çalışmada ele alındı. Araştırmacılar, Hasta M’nin maruz kaldığı beyin hasarının şaşırtıcı sonuçlarının ayrıntılarını paylaştı. Çalışma geçen ay Neurolagia’da yayınlandı.

Hasta M, insanları ve nesneleri geriye doğru görebiliyordu ve harfleri ve sayıları hem normal hem de geriye doğru okuyabiliyordu.

25 yaşındaki hasta M, 1938’deki savaşta Cumhuriyetçiler için savaşırken başından vuruldu. Olaydan iki hafta sonra uyandı ve bu semptomları yaşamaya başladı. Üstelik herhangi bir operasyona veya özel bir bakıma ihtiyaç duymadan hayatta kalmayı başardı ve tüm bunları sakince karşıladı. Hasta M, İspanyol sinirbilimci Justo Gonzalo50 yıl okudu.

İnsanlar ve nesneler, Hasta M’ye bulundukları yerin karşı tarafından görünmeye başladı. Bu durum, onun temasta ve işitmede de görüldü. Hatta pek çok şeyi tersten gördüğü gibi tersten de görmüştür. Örneğin iskelede çalışan insanlar, baş aşağı hastagörünüyordu.

Meraklar bununla da bitmedi. Hasta M’nin beyni, ikisi arasında rastgele bir fark olmaksızın her ikisini de yapabildi. hem normal hem de ters harfleri ve sayıları okuyabilir . Kol saatindeki zaman hangi açıdan bakarsan bakanlayabilirdi.

Hasta M’nin başka tuhaf semptomları da vardı. Bunlar; renk körlüğü, renkleri bulunduğu nesnelerden kopuk görme, nesnelerin üç kopyasıGörülecek şeyler içeriyordu.

M hastası üzerindeki deneyler beyin anlayışımızda büyük değişikliklere yol açtı.

Yeni araştırmadan nöropsikolog Alberto Garcia MolinaEl Pais’e “Hasta hakkında,” dedi. Beyni küçük kutular olarak görülüyordu.” ifadeleri kullandı. Molina, o dönemdeki teorilerin bu durumu açıklayamadığını ve bu nedenle Gonzalo’nun kendi teorilerini ortaya koyduğunu sözlerine ekledi. Gonzalo, o zamanki analiziyle Beynin işleyişini anlamak içindeğerli katkılarda bulundu.

Gonzalo, 1940’larda beynin farklı bölümlerin bir araya geldiği bir yer olmadığını, organın her yerine dağılmış çeşitli işlevlere sahip bir yer olduğunu öne sürdü. Bu, o zamanın fikirlerine aykırıydı. Gonzalo, Hasta M’yi ve diğer beyin hasarı vakalarını incelerken, yaralanmanın etkilerinin yaralanmanın boyutuna ve konumuna bağlı olduğunu öne sürdü.

Bu yaralanmaların, tıpkı Hasta M’de olduğu gibi, belirli işlevleri yok etmediğini, ancak işlevlerin kararlılığını değiştirebileceğini sözlerine ekledi. İspanyol sinirbilimci, bu konuyla ilgili üç sendrom tanımladı. Bunlar; merkezi ve parasantral ve marjinal sendrom şunlardı:

  • Merkez: Çoklu duyularda kesinti
  • parasantral : Merkez olarak; ancak etkiler eşit olarak dağılmaz
  • Marjinal: Duyularla ilgili beyin yollarının etkisi

Konuyla ilgili farkındalığı artırmayı başaran yeni çalışma, klinik deneylerde alternatif bir kaynak olarak Gonzalo’nun çalışmalarının ve olayın devam eden etkilerinin önemini gösteriyor.

haber-kurucasile.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu